Köp aktiva kefirgryn för egen tillverkning av kefir. Kefirgryn, mjölkkefir, kefirkorn, tibetansk svamp, kefirkultur.

KefirgrynFör 125 kr inkl. frakt får du en portion aktiva kefirgryn som räcker till ca 5 dl mjölk per omgång och ger lika mycket kefir på ca ett dygn. Iinstruktioner ingår. Kulturen är redan aktiv så du slipper återupplivningsmomentet med torkad kultur, något som inte alltid lyckas. Kulturen växer till sig så att man kan göra mer kefir undan för undan, och fördubblas ofta på 2-3 veckor.

Information om hur man sköter sin kefir, finns i mitt blogginlägg om kefir.

26 jan 2025: Kefirkultur finns att beställa.

Portionen skickas i dubbla påsar och inslaget i tidningspapper. Instruktioner skickas med på ett papper, emailas vid uppdatering då jag skickar, samt finns att finna på denna hemsida.

Försändelsen postas mån-tis, då är det minst risk att kulturen blir liggandes på posten över helgen. Post hämtas ej söndagar här, så jag postar ej då.

Kulturen bör tas om hand direkt, och inte bli liggande någonstans i onödan. Förvaras svalt/i kyl om man absolut inte kan ta hand om direkt. Ju kortare tid i försändelsen, desto bättre start (även om de är rätt tuffa så vill man komma igång och få balans på sin kultur så snart det går).

Betalning sker enligt följande: i förskott via insättning på bankkonto via kontoöverföring eller Swish. Ni får en orderbekräftelse (ett betalmail) där alla uppgifter för betalning ges. Ange gärna adressuppgifterna direkt vid beställning, så går det snabbare för mig att skriva ihop och maila betalmailet. Tyvärr kan jag inte ta emot betalning via utlandsbetalning (IBAN).

För att beställa, kontakta mig på nummerskivan(a)gmail.com. (Jag har bytt ut min egenägda email till en gmail, då det verkar som att privata domännamn ofta hamnar i spammappar.)

Jag säljer även kombuchasvamp (kombucha-SCOBY, Volgasvamp, kombucha-kultur).

Kefirgryn

42 svar på ”Köp aktiva kefirgryn för egen tillverkning av kefir. Kefirgryn, mjölkkefir, kefirkorn, tibetansk svamp, kefirkultur.”

  1. Hej Jag skulle vilja köpa kefirgryn för egen tillverkning av kefir.

    Mailade men inget svar. Vet inte om man ska skriva här först?:)

  2. Hejsan🤗! /Hur skulle det funka om man försöker göra Kefir på Opastöriserad, Fullfet lantmjölk? Finns det fördelar resp. nackdelar?

    1. Hej! Det fungerar. Nackdelar som jag upplevde var att ibland fick all kefir från ett visst mjölkköp ladugårdslukt och -smak. Och så blev det lättare flockig kefir samt ojämnt resultat. Jag använder inte längre opastöriserad mjölk eftersom jag inte ser några direkta fördelar för kefiren, utan mest irriterade mig på de köp som gav äcklig kefir, och att det var mycket jobb att åka och köpa. En del argumenterar för eller emot opastöriserad mjölks bakterieflora, men eftersom man ändå ska göra kefir som är en levande kultur, så spelar det ingen större roll, oavsett vad man anser som opastöriserad mjölk. Har man egna kor så tycker man kanske att det är enkelt och värt att använda sin mjölk.

    1. Hej! Ja, det gör jag. 🙂 Du kan emaila din beställning till emailadressen som du hittar i inlägget. om du vill beställa. Uppgifter om pris m.m. är aktuella också.

      1. Hej! Ja, det har jag. Maila på adressen som finns lite här och var på sidan: emma(a)wildrag.se och bifoga adressuppgifter så får du betaluppgifter.

          1. Hej! Du kan emaila på emailadressen som finns på denna sida. Om du inte hittar den: emma(a)wildrag.se Byt ut (a) till @. Ange vad du vill köpa och dina adressuppgifter, så får du sedan betaluppgifter. Jag postar mån/tis efter mottagen betalning.

  3. Hej, undrar om vi kan hämta kefirgrynen själv pga vi har mycke strul med posten, men vi måste veta vart i landet befinner du dig! Uppskattar ett snabb svar. Vh. Sina.

    1. Hej! Jag bor i GBG-området (några mil utanför GBG), man tar inte längre emot för avhämtning då det har strulat för mycket med kunder som avbokat efter att de inte dykt upp, jag har suttit och väntat i timmar o.s.v.
      Det går att skicka rekommenderat eller så, för samma som det kostar att köra bil några mil. Det skulle kosta mer bara att köra från GBG och tillbaka än att skicka rekommenderat.

  4. Hej! Skriver en rad här för att säga att jag fått mina kefirgryn igår och det fungerade klockrent, t.o.m. Posten gjorde sitt klockrent. Min nya hushållsmedlem är nu installerad i sin glasburk och verkar må bra trots den äventyrliga postresan som troligtvis skakade om… 😉
    I tradition med tidigare kefirkulturer jag haft har den fått namnet Andrea, det är ju en ”mun” att mätta och en personlighet att sköta om. 😉 Så tack för kefirgrynen. Det var tomt efter att Andrej (mitt förra kefirhusdjur) kom bort och ”gick bort” i flyttröran när jag flyttade sist.
    Vi bidrar alla till hushållet här. Katten Francis håller mössen borta, Andrea kommer att hålla våra magar i skick och jag är den som skaffar tak över huvudet och drar hem maten åt oss alla… 😀
    Ha det så bra!

    1. Hej! Tack för din kommentar. Tyvärr såg jag den inte förrän nu när jag fick en annan avisering, och därför har jag inte svarat. Kul att det går bra 🙂

  5. Hej!

    Jag vill köpa en portion Kefir gryn, men när jag skickar ett mail (medelande och postnummer) till din adress får jag tillbaka ett mail som sägen ”Address not found”.
    Jag hittar ingen lösning, är det något jag gör fel?

    1. Hej. Jag testade adressen, och den funkar för mig. Jag har även fått mail på den adressen från flera andra idag. Det är dock strax fullbokat med beställningar fram t.o.m. 17/4. Det finns plats för en beställning till, och det är 3-4 stycken som frågat men ännu inte återkommit med uppgifter eller om det är ok med datumet. Jag vet aldrig om intresserade återkommer eller ej, eller hur lång tid det tar, så det är först till kvarn för den som inkommer med uppgifter om adress, samt att det är ok med den långa leveranstiden.

      1. Det är okej med leveranstiden och jag vill fortfarande beställa portionen. Behöver jag skicka mina uppgifter igen?

        1. Jag har inte fått något mail så jag har inga uppgifter. Jag kan tyvärr inte ta beställningar via kommentarerna här, utan behöver få alla uppgifter som en riktig beställning via mail. Det är många som frågar och som aldrig inkommer med uppgifter, eller som frågar via här eller FB och som aldrig hör av sig.

          Just nu var det fullbokat egentligen, men en hoppade av. Så om du är snabb med uppgifter till mig via mail så kanske du kan komma med. Men det är alltså flera som sagt att de vill beställa men som inte inkommit med några adressuppgifter. De som mailar mig först om detta får beställa. Jag har ingen möjlighet att ha väldigt många som kanske vill köpa, och som jag ska maila runt till och fråga om de bestämt sig eller kan skicka adresser.

          Maila på emma(a)wildrag.se eller cc(a)hotrag.se. Byt ut (a) till @ i adresserna.

    1. Hej! Jag har fått mail från dig, så det verkar funka. Idag har jag varit borta hela dagen, och min inkorg är full av beställningsmail, så jag ska försöka beta av i turordning, och hinner kanske inte med allt. I så fall återkommer jag imorgon.

    1. Hej! Ja, men det är så många som vill köpa, att jag inte alltid kan ta emot alla beställningar. I det röda stycket längst upp i det här inlägget står det hur det ser ut just nu, om jag kan ta emot eller ej.

  6. Hej! Maila mig på emma(snabel-a)wildrag.se (byt alltså (snabel-a) till @) så får vi kontakt via mail. 🙂

    Det är något galet med den adressen jag tror att du har problem med. Man blir omdirigerad till en annan av mina sidor, men den sidan är inte länkad därifrån, däremot är det länkat från den sidan och till bloggen. Om det är någon ”ping-bugg” kanske för det verkar väldigt märkligt. Eventuellt får jag ta bort länken där.

  7. Om du mailar mig så kan jag hjälpa dig bättre. Kefir blir vanligtvis som fil eller tunnare, drickyoghurt-liknande är inte ovanligt.

    När kefirgrynen sänts, och på det byter miljö och mjölksorter, så kan den vara tunn ett tag. Att byta mjölksorter ofta när kulturen inte kommit i balans (om man blandar in ohomogeniserat eller opastöriserat) kan göra kulturen lite obalanserad.

    När grynen byter hem, byter de oftast arbetstemperatur också, vilket kan ta ett tag att balansera också. Här har vi ganska svalt, men kefirgryn bör kunna anpassa sig till allt mellan 16 grader och 25-28 grader. Vissa kulturer kan ha lite svårt för högsommarvärme, men det har inte mina haft sedan de vandes vid opastöriserad mjölk.

    Dålig kvalitet ska de inte vara av, då de blir superstarka av att få opastöriserat som jag ger dem (när man väl vant dem – och man bör inte heller byta till annan bondes sort rakt av utan introducera sakta).

    Vissa som trott att kefiren blir tjockare ju längre den står, har låtit kefiren stå för länge gång efter gång, och då kan de skadas. Då svälter de. Men jag rekommenderar att så fort man ser vasslefickor, så bör man sila av. Man kan röra om och smaka först så att det är tillräckligt surt (smaken är bättre att gå efter än tjockleken innan man lärt sig hur just ens egna gryn fungerar).

    Slutligen: kefiren blir ofta olika tjock hos olika personer. Vissa kunder rapporterar det ovanliga med yoghurttjock kefir, andra får tunnare än fil (som drickyoghurt). Själv får jag ofta just tunnare än fil, eller som fil (det varierar lite).

    Jag tittade i mina gamla mail om jag hittade när du beställde, men finner inte ditt namn. När köpte du? Det bör vara längre sedan än drygt två månader? Om man har problem så går det alltid bra att maila så hjälper jag till. Jag har inte fått några mail från dig angående några ihållande problem.

    1. Hej. Kefirkulturen lever på laktos, och man kan ofta göra kefir på laktosfria varianter emellanåt. Det skiljer från kultur till kultur hur ofta. Vissa klarar sig med vanligt mjölk varannan vecka, andra behöver det varannan gång.

      Men i längden är det ovanligt att det lyckas. Eftersom kefiren består av många olika stammar, och ser olika ut från kultur till kultur, så kan det kanske hända att vissa sammansättningar klarar det, men det är inget jag känner till om mina, eller kan garantera att det fungerar i en ny miljö (de anpassar sig och ändrar sig hela tiden, men det är inte alls säkert att de kan klara sig utan laktos som är deras ”huvudföda”).

      Om man låter fermentera ordentligt, så ska annars kefiren innehålla mycket lite laktos. Kör tills det börjar skära, sila av, och ät inte förrän det stått i kylen minst ett dygn. Jag kan dock inte garantera att det är 100 % laktosfritt och passar en som är mycket känslig. Kefir och yoghurt som fermenterats länge, används ofta inom dieter där man undviker laktos, men det kan ju finnas små mängder.

  8. Hej! Jag skulle vilja köpa lite kefir av dig men hittar ingen kontaktväg. Jag lämnar min mailadress så kanske du kan maila mig?

    Hälsar Lovisa

    1. Hej! Mina kontaktuppgifter står i högermenyn vid ”Följ eller kontakta mig”.

      Bäst är om du mailar mig på emma(a)wildrag.se eller cc(a)hotrag.se

      Ska se om jag kan redigera detta inlägg så att kontaktuppgifterna står direkt i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *