Olika dieter, info.

Man kan tyvärr inte placera sig inom en diets ramar och bara köra på, utan måste tänka efter hur man mår och reagerar och tänka lite kritiskt. Det finns många olika dieter, eftersom folk är olika. Olika personer som blivit friska eller mått bra på olika slags dieter, tror på just det de har ätit, och på så sätt har olika dieter utkristalliserats – antingen av sig själva, eller genom att en person ätit på ett visst sätt, mått bra och gett sin diet ett namn. Jag skulle kunna ge mitt sätt att äta ett namn. Och även om det är mycket likt mina gurus, så är det inte exakt, eftersom jag vet att jag behöver ändra på saker. Det blir lite meningslöst, då mitt sätt att äta, inte måste vara EXAKT det som hjälper en annan.

Allt beror på hur vi ätit som barn, hur vi ätit som vuxna, vilken ohälsa vi dragit på oss och vad som orsakade den. Alltså: läkande och närande kost måste vara individuell, med tonvikt på mer eller mindre av just det varje individ behöver mer eller mindre av.

Jag har nu tagit bort informationen om olika dieter, då jag inte står för något tipsande av någon särskild diet. Mitt tips är att känna sig fram, lita på sitt mående, och inte tro allt man läser eller alla tips man får. Leta gärna på Pubmed efter studier, för att se vad som faktiskt har visat sig fungera.

Glöm inte att man måste tillåta sig undantag för att det ska fungera. Att neka sig, förbjuda sig o.s.v. skapar ofta mentala sug, liksom dåligt samvete gör. Dit hör därför även väldigt restriktiva dieter som GAPS, lowcarb m.m. Min åsikt är att de flesta behöver en balanserad kost för att bli balanserade. Alltså inte lowcarb eller annat restriktivt som faktiskt kan förvärra. Jag vet inte hur många kontakter jag har haft med folk som beskriver hur de bara blir mer och mer restriktiva för att må bra, mår sämre, eller mår mycket sämre än förr om de försöker återgå till sin gamla diet. Detta är varningstecken!

Lita på dig själv. Mer ”riktig mat”, frukt och grönt gör ofta susen. Precis så enkelt att det låter konstigt.

 

 

 

 

 

8 svar på ”Olika dieter, info.”

  1. Jag kan lägga till att högvärdiga källor till protein och fetter är extremt viktiga. Parasitklassen som vill styra oss är i färd med att ta ifrån oss högvärdigt protein i form av rött kött, fågel, ägg och mjölkprodukter. Samma som de gjorde mot indianerna i Nordamerika genom att döda miljoner och åter miljoner bufflar. Utan högvärdigt protein och mättat fett av hög kvalitet är vi, liksom indianerna, rökta.

    Detta gör man sedan länge genom propaganda för veganisk och vegetarianism och nu genom att förstöra och fasa ut gårdar där man föder upp djur. Det finns inget bättre sätt att försvaga människor än genom svält. Detta visste Stalin, Mao Tse Tung, de ifrån den gamla världen som invaderade Amerika, med flera.

    Man kommer garanterat att öka förbuden mot djuruppfödning genom ”COVID 2.0”, det vill säga den påstådda men lika lögnaktiga faran med svininfluensa. Detta är redan på gång nu under sommaren 2024.

  2. Hej
    Tack för en utförlig beskrivning av kombuchatillverkning. Ska beställa minSCOBY om en liten tid. Undrar vilken e-postadress du har. Vill inte gå med i FB bara för att skriva till dig<3

  3. Celiakitest – om det är så du visar positivt på celiakitest så råder jag dig om du vill ocskå kolla upp hur det står till med majs och ris. I majs så finns det ett protein zein som kan vara mycket mera problem en det som finns i vete för visa personer. Du ska veta att i all sädesslag allså gräs finns en typ av protein (gluten) så även ris och majs.

  4. Tack för ditt fantastiskt utförliga svar! Tusentack för din tid!

    Mina intoleranser är inte konstaterade från vanliga vården då de bara kan ta prover på om jag är allergisk, vilket jag inte är, utan jag är intolerant/överkänslig (jag har skickat iväg för blodanalys till ett labb utomlands).

    Vad gäller mina utslag har de blivit bättre sen jag har smörjt mig med en annan kräm. Jag ska på en hudkonsultation i veckan. Jag tror allt hänger ihop – mat, allmäntillstånd, hud etc. men ska villigt erkänna att jag blir glad om jag just dessa utslag kan beror på att jag är ovanligt torr. Jag mäktar inte med en alltför restriktiv diet just nu i livet utan tycker den är tillräckligt utmanade utan gluten, mjölkprodukter och ägg … Jag har inte långsam mage utan tvärtom…
    Wow för information om McDonalds för ibland hamnar man där även om vi försöker låta det bli så sällan som möjligt.

    Jag försöker äta en så balanserad kost som möjligt och jag lagar i stort sett allt från grunden – ytterst sällan det blir halvfabrikat – då jag vill lära barnen äta ordentligt från star i livet. Tack också för informationen om gelatinämnen.

    Min utmaning förutom det jag skrev ovan är frukost och mellanmål… Jag är alltid hungrig och jag behöver äta ganska ofta. Min kropp funkar så. Jag kan inte vräka i mig jättemycket mat 3 gånger om dagen och sen stå på det. Jag måste istället äta mindre och oftare. Det är dock mellan de större målen det är svårt att veta vad jag ska äta. Förr åt jag liksom en macka…eller lite yoghurt…

    Återigen tusentack för ditt svar!!

    1. Hej igen. Jag brukar äta torkad frukt eller något snacks (med rätt fett – inte helt vanligt) till mellanmål. Men jag äter ju sällan det. Jag förstår också om man har motsatsen till hård mage, att man inte börjar äta en massa torkade fikon och plommon ^_^

      Om du känner att du behöver äta ofta, så ska du göra det. Det kan ändra sig längre fram, men man bör inte gå och känna sig hungrig.

      Något som jag har lärt mig, och börjar misstänka är orsak till många av specifika problem som t.ex. de du testat, är sänkt ämnesomsättning. På olika sätt sänker vi den. Ibland genom att banta (även ätstörningar som i mycket hög grad leder till sådana kvarvarande problem), jojobanta, ständigt ha dagar när man hoppar över måltider. Stress sänker också, och det har vi ju gott om, plus att många stressar över vad de äter (inte särskilt bra). En del påstår att linolsyra som finns i de vegetabiliska fetterna också sänker. Det finns djurförsök som visar detta, när det gäller djur som går i ide (de blir hjälpta av linolsyra, men kan inte gå i dvala om de får kokosfett i stället – går att googla och hitta sådana studier).

      Att så många har låg kroppstemperatur idag, antyder också att det verkligen är ett problem.

      Låg ämnesomsättning ger en långsam mage och som då blir grogrund för allt möjligt i överkänslighets- och intoleransväg. Reflux, candidaöverväxt, SIBO, IBS, inflammationer, diarré eller förstoppning, överflöd av bakterietoxiner o.s.v.

      Jag tycker sällan att folk blir av med sådant vad de än gör, och lyckas de någorlunda, så är de bundna till en strikt diet som kan orsaka andra problem i längden.

      Och jag tror ju inte heller på att man ska äta extrema dieter. Men man kan kolla fetterna, sluta använda oljor som solros, majs, raps o.s.v. Förutom linolsyran, så oxiderar de lätt, även i kroppen.

      Ett sätt för att få igång kroppen, är att se till att äta tillräckligt mycket energi. Ibland kanske man går upp lite i vikt, men det kan vara värt ett försökt. Jag håller själv på så, och har blivit av med många problem under första året, trots att jag äter det mesta som många dieter förbjuder.

      Det var inga specifika råd jag hade att komma med, men det är inte lätt att veta exakt vad som kan vara problemet. Just sänkt ämnesomsättning p.g.a. bantande, felaktiga fetter, stress och restriktiva dieter, kan ju vara värt att testa att motverka. Det går att göra även om man inte äter gluten eller laktos. Bara se till att man aldrig går hungrig.

      Kolla gärna tempen. Som allra lägsta gräns, 36,7 i rumpan. Gärna lite högre. Ligger man på 36,5 eller under, så kan man räkna med att man troligen har sänkt ämnesomsättning. Ofta har man låg puls också (den ska gärna vara 70-80, inte 50-60) men ibland kan kroppen kompensera och ha hög puls.

  5. Hej! Tack för en fin blogg! Jag har alltid haft problem med min mage (spänd, uppblåst, gaser etc etc) men liksom bara ”levt på” pga okunskap från alla håll. Jag har också alltid haft mer eller mindre acne. De senaste åren har jag allt mer insett att kosten spelar roll men känner mig så frustrerad och blir helt matt då jag inte vet i vilken ända jag ska börja.. Jag lever i en småbarnsfamilj så jag känner att ork och tid inte finns just nu för en renodlad gaps- eller dylikt. Vad har du för råd och tankar att börja? Jag har gjort blodtest som visar på överkänslighet på gluten, mjölk och ägg. Så dessa äter jag minimalt. Jag reagerar t.ex. starkt efter att fått i mig potatismos från restaurang (förmodligen pga de har i ägg och grädde…). Jag känner mest var ska jag börja? Tack för du tog dig tid att läsa dessa rader och kanske t.o.m. svarar. Med vänlig hälsning, Anna

    1. Hej! Har du alltså visat positivt på celiakitest från vården? I så fall ska man nog undvika gluten helt. Och det kan räcka för att ta bort alla problem om man har tur. Jag vet inte hur stora problem du har med mjölk och ägg, och om det är kasein eller laktos du reagerar mot gällande mjölken. Men har man tillräckligt stora problem, måste man nog utesluta livsmedlen helt.

      Ofta har man som vuxen blivit obalanserad också. Mina enklaste råd för den som vill få mesta effekt till minsta ansträngning, är:
      – köp inte halv- och helfabrikat som regel. När du köper, kontrollera att det ändå är bra råvaror och inte massa vegetabiliska fetter eller margariner.
      – Laga mat från grunden själv, välj inte flerstegs och komplicerade som gör att du tröttnar.
      – Ta bort de mesta vegetabiliska fetter, särskilt raffinerade, men även kallpressade. Använd smör, grädde (för den som klarar laktos o.s.v.), kokosfett, makadamiaolja (dyrt men nyttigt och gott) och ibland olivolja där det passar. Se upp med grisfett och fågelfett som innehåller mycket linolsyra. Magert kött från samma djur är ok.
      – Välj gärna köttfärs eller köttbitar som kräver lång tillagning så att man får med gelatinämnen. Alternativ är att skaffa gelatinpulver och inta som tillskott. Färsen är enklast. Snabb att laga och nedmalt allt möjligt med gelatinämnen i den. Undvik alltså att äta för mycket rent muskelkött (som kan vara en av anledningarna till rött kött-varningarna).

      Fettsyror och aminosyror har en balans som är viktigare än många inser. Det är därför det kan gå snett om man äter vegetariskt, enbart muskelkött, produkter med industrifetter (margarin och vegetabiliska fetter). Dessa obalanser leder ofta till inflammationsprocesser eller till att hormonerna hamnar i obalans.

      Gör gärna ett jättejobb först, genom att kartlägga vilka produkter som är ok eller inte. Man kan behöva läsa sig fram till vilket minimalt fåtal av köpekakor som faktiskt är helt ok och bakade med smör. Men sedan tar man ju dem bara. Samma om man hittar något speciellt halvfabrikat eller bröd som är bättre än andra. Eller snabbmat (vi väljer alltid McDonalds, och då glass/milk shake och de billigaste hamburgarna – resten har massa fulfetter men dessa har inte det).

      Balansera aminosyror (välja färs, långkokkött eller gelatinpulver), fettsyror (bort med vegetabiliska fetter utom undantagen nämnda ovan, och margariner) och att tänka på att inte äta sönderprocessade produkter som saknar mikronäring (typ att även om jag inte längre är särskild rädd för vitt socker, så skulle det utgöra ett hot om mitt intag av kolhydrater kom från produkter utan mineraler, när torkad frukt, melass i stället för socker m.m. ger så mycket mer än bara kolhydrater). Dessa tre saker är det viktigaste.

      Tillräckligt med salt (snåla inte), inte dricka för mycket om man inte är tiptop på att balansera, så att man inte skljer ut elektrolyter, och tillräckligt med kcal så att kroppen inte reagerar som på svält, är också bra. Detta enbart, kan vända på om man har sänkt ämnesomsättning (långsam mage som då får massa problem, svårt att gå ned i vikt, svårt med ork, problem med håret [tappar eller märklig struktur] m.m.).

      Men var uppmärksam på de intoleranser du skrev om. Om det är konstaterade från vanliga vården, så be om en ny tid och diskutera hur allvarligt det är. Om vården konstaterar celiaki (glutenintolerans) så är det ofta tillräckligt allvarligt för att man ska utesluta 100 %. Och de är skyldiga att hjälpa dig att få veta hur du ska göra och hur noga du ska vara med det andra. De har även erfarenheter från andra om hur vanligt det är att man tål ost o.s.v. när man är mejerikänslig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *